Leuke materialen om creativiteit mee te stimuleren

Wat zijn leuke materialen om je kinderen en jongeren creatief mee te stimuleren?

Het belangrijkste is dat we materialen kiezen die uitnodigen om ze te gebruiken.
Kijk dus wat je kind aanspreekt. Zorg dat deze materialen makkelijk bereikbaar zijn en dat ze op een zichtbare en uitnodigende plaats staan. Zo is het makkelijk voor hen om ze te gebruiken wanneer ze dat willen.
De leeftijdsgroep bepaalt mee wat hen prikkelt en wat er kan gebruikt worden. We letten er dus op dat het materiaal aan de leeftijd aangepast is, je geeft een peuter uiteraard geen giftige verf.

We houden er rekening mee dat elk materiaal uitnodigt tot iets of belemmert in iets anders. Het ene nodigt uit om groter te werken, kleurrijker, meer in detail, abstract, …
Zorg voor een assortiment aan materialen zodat hun creatieve en experimentele proces niet geblokkeerd kan worden.

Verschillende ondergronden zijn altijd een goed idee. Een oude rol behangpapier, een leuk kadopapier, een hele grote kartonnen doos, een muur die nog moet geverfd worden, je terras met uitwasbare vingerverf,…
Je kan het zo gek niet bedenken of ze zullen het superleuk vinden.
Als ze iets out-of-the-box mogen doen, zal hun nieuwsgierigheid geprikkeld worden en zullen ze zich sneller creatief uitgedaagd voelen.
Wanneer ze bijvoorbeeld die ene keer op de muur hebben mogen tekenen, is dat een uitgelezen kans om hen hun grenzen beter te leren kennen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat dit nu één keer kan, maar daarna niet meer. Kinderen snappen op die manier snel wat kan en waarom dat nu wel kan en anders niet. Als ze dit éénmaal hebben gedaan, is het nieuwe ervan af en is de uitdaging om een muur te gaan bekrabbelen minder groot. Communicatie en duiding zijn bij deze natuurlijk heel belangrijk.

Stimuleren kan door middel van een uitgebreid assortiment aan leuke materialen. Hieronder toon ik jullie enkele van onze favorieten om met kinderen aan de slag te gaan.

Als eerste is klei een enorm dankbaar materiaal. Je hebt het in alle kleuren en in een boel verschillende variëteiten.
Ovendrogende klei, luchtdrogende klei en zacht blijvende klei (plasticine) zijn de bekendste.
Daarnaast zijn er ook nog een paar heel leuke specialere zoals kleizand (kinetic sand) of zeepklei en glitterklei. Zeker de moeite om deze even uit te gaan testen.

Zeepklei of badklei kan je zowel als zeep als als klei gebruiken. Dubbel plezier gegarandeerd!
Om met klei te werken is er een heel arsenaal aan tools beschikbaar die je kind uitdagen.

 • Klei roller; dit kan ook een gewone deegrol zijn.
 • Klei spateltjes
 • Klei paletmessen
 • Klei wielen met en zonder patroon
 • Uitdrukvormpjes of indrukvormpjes
 • Kleispuiters
 • Senso patroonrollers
 • Baksteenmallen

Maar je hoeft het niet altijd zo ver te zoeken. Zo goed als elk voorwerp dat een leuke afdruk maakt, kan een leuke extra toevoeging zijn aan jullie kleitools.

Op de tweede plaats hebben we de verf.
Acrylverf en olieverf zouden wij nog niet aanraden bij kinderen, maar misschien is het wel al een uitdaging om je tiener ermee te laten experimenteren.

Voor jongere kinderen is er:
Plakkaatverf: met water verdunbare dekkende verf die snel droogt en waarmee je snel verschillende kleuren over elkaar kan gebruiken.

Waterverf: de alom gekende handige platte dozen verf met blokjes of rondjes verf. Die zijn vooral heel handig in gebruik en heel netjes om mee te werken.

Vingerverf: handig voor de allerkleinsten wanneer ze nog geen borstel kunnen vasthouden, maar zeker even leuk voor die experimentele tiener om zich uit te leven.

Aquarelverf: waterverf om een gewassen/zacht schilderij mee te verkrijgen. Dit bestaat in verschillende soorten.
Aquarelverf wordt in verschillende vormen geproduceerd:

 • Blokjes, of napjes in een metalen of plastic bakje geperst
 • Tubes waarin de verf als een uitknijpbare pasta geleverd wordt. De pasta bestaat voor ongeveer de helft uit water.

Daarnaast kan een op de toepassing van aquarelverf gelijkend effect worden verkregen met:

 • Wateroplosbaar waskrijt
 • Wateroplosbare potloden


Badverf
: verven in bad is natuurlijk super leuk! Schilder op je bad en spoel je schilderij eenvoudig weer weg om aan een volgend werk te beginnen. De verf is makkelijk te verwijderen en er blijven, geen resten achter. Spelen in bad en onder de douche is natuurlijk helemaal geweldig. Of gewoon buiten naast je zwembadje op de tegelvloer een kunstwerk maken kan ook.
Je kan badverf ook perfect zelf maken. Onderaan lees je hoe dat moet.

Ecoline: ecoline is een vloeibare aquarelverf. Het hoort bij de niet-watervaste inkten en is in veel felle kleuren verkrijgbaar. Het is transparant en heel goed mengbaar. Het geeft een heel levendig resultaat doordat de kleuren veel pigment bevatten.

Als er geen verf is, kan scheerschuim op een tafel perfect dienst doen.

Wil je ze echt eens uitdagen om rebels te zijn geef ze dan raamstiften of raamverf, makkelijk afwasbaar en heel leuk om te doen en een excuus voor mama om het raam niet te moeten wassen… want er staat een kunstwerk op!

Wanneer we over verf spreken, spreken we natuurlijk ook over het arsenaal aan kwasten en rollers die beschikbaar zijn.

Knotskwasten: ideaal voor een peuter of kleuter waarbij een penseel nog moeilijker in de hand ligt.
Rollers, schuimkwasten, verfdepsponzen, draaikwasten, zelfs een oude tandenborstel kan leuk zijn om te spatten.

Dan belanden we bij krijt. Ook hier zijn er een boel opties beschikbaar.

Blokkrijtjes, bvb. die van Stockmar, vinden wij heel leuk. Dit zijn waskrijtjes, maar door hun andere vorm gaan kinderen automatisch anders denken. Crayon rocks zijn ook van hetzelfde principe maar die hebben meer een kei-vorm. Ook de wasco kegeltjes en playon crayon stapelbare bolletjes zijn allemaal van het senso type materialen. Ze dagen de hersenen uit om anders te denken. Een waskrijtje is op zich altijd een goed idee, ze geven geen vuile vlekken af.

We hebben ook stoepkrijt en zijn nieuwere variant (heel leuk voor wat oudere kinderen), de krijtspuitbus, waarmee ze uitwisbare graffiti kunnen maken.

Pastelkrijt is ook een leuke! Daarmee kunnen ze goed wroeten en wrijven en kleuren met elkaar kunnen vermengen. Het is een heel sensitief materiaal en heel leuk om mee te werken en te experimenteren.
Pandakrijtjes zijn op oliebasis. Die wrijven dan weer niet uit en geven een heel heldere kleur.

Over naar de stiften en potloden dan. Natuurlijk blijven we fan van alle oude getrouwen. Maar zelf een potlood in een andere vorm kan uitdagen om creatief bezig te zijn. Het regenboogpotlood is hier het ideale voorbeeld van.

Glitterstiften, knotspotloden, penseelstiften, stempelstiften, neonstiften, verfstiften, glow-in-the-dark stiften je kan het zo gek niet bedenken.

Of misschien willen ze gewoon een vriendje dat meekijkt wanneer ze tekenen dat kan ook! Ook hier zijn er heel veel verschillende vormen en maten. Ieder kind zal hier zijn gading wel vinden; van dino’s tot ballerina’s, van gekke monstertjes tot schattige eendjes. Als het hen maar uitnodigt om creatief bezig te zijn, want geef toe, met twee is het altijd leuker werken.

Kinderen zijn ook altijd fan van stickers en alle soorten tapes, dus ook hier kan je helemaal los mee gaan.

Kortom maak het interessant qua materiaal, ondergrond, plaats, interesse, leeftijd enz. Zo krijgt je kind een creatieve impuls om zich verder te kunnen ontwikkelen. Vergeet niet: via kunst kunnen ze uiten wat anders vaak vast blijft zitten.

Zorg voor kwaliteitsvolle materialen want niets is meer frustrerend dan werken aan een meesterwerk en een lege stift hebben na 3 keer gebruiken. Je materiaal leeftijds adequaat maken zorgt ervoor dat de materialen ook langer meegaan.

Zelf badverf maken. Wat heb je nodig?

 • Scheerschuim
 • Verschillende kleuren voedingskleurstof
 • Bakjes of een muffin bakvorm als schilderspalet
 • Kwasten, maar met je vingers verft even goed
 1. Spuit het scheerschuim in je bakjes of muffinvorm.
 2. Voeg aan ieder bakje een paar druppels voedingskleurstof toe en roer het door elkaar.
 3. That’s it! Je kleine kan nu lekker verven met scheerschuim

Voordat je kind gaat verven met scheerschuim nog een kleine waarschuwing: Je kind vindt het geweldig. Zo geweldig dat het verven niet alleen tot het bad beperkt blijft, maar ook de muren met badverf mee geverfd worden. Het is echter heel moeilijk om de voedselkleurstof te verwijderen van de voegen, dus best alleen voor het bad houden dus en niet teveel kleurstof toevoegen. Zo blijft het leuk voor zowel ouders als de kinderen

Aan de slag zou ik zeggen 🙂

Team Cachet