Wat is hoogsensitiviteit?
Een HSP is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld.
Zij nemen subtielere nuances waar in bv. de lichaamstaal en stemmingen van anderen, zijn gevoeliger voor licht, geuren en geluiden, enz….
Een HSP raakt daardoor sneller overprikkeld en heeft de behoefte zich terug te trekken in zichzelf.
HSP is geen ziekte maar een karaktertrek met vele verschillende eigenschappen. (bron: hspvlaanderen.be)
Indrukken en prikkels?
Elk ogenblik van de dag doen we indrukken op, staan we bloot aan allerlei prikkels. Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren, vormen, sferen, enz… nemen we voortdurend en vaak onbewust via onze zintuigen op. Alles is in feite een prikkel en niet alleen van buitenuit. Onze gevoelens en gedachten vormen de prikkels van binnenuit.
HSP’s hebben meer tijd nodig om deze indrukken te verwerken dan minder ‘gevoelige’ personen.
Tekenen met HSP?
We zijn er ons van bewust dat er geen kant-en-klare tips zijn die voor elk hooggevoelig persoon zullen werken.
Toch willen we tips aanreiken waaruit jullie kunnen halen wat werkt voor jullie kinderen/tieners of je kunt ze dit gewoon bij ons laten uitvissen in de workshops of in een individueel traject.
Bij tekenen zien we dat hoogsensitieve kinderen vaak gehinderd worden door hun eigen perfectionisme of hun eigen faalangst.
Dit komt vooral voor vanaf de tienerleeftijd wanneer onzekerheid hen überhaupt al parten speelt.
Dan hoor je vaak: ‘Ik kan niet tekenen.’ ‘Wat zullen anderen denken/zeggen.’ of zie je dat ze twijfelen omdat het perfecte plaatje dat ze in hun hoofd hebben niet op het papier geraakt.
De oplossing kan hier in veel gevallen zijn om hen terug te laten gaan naar de basis.
Wat zoveel betekent als laten krassen, droedelen, … Los van resultaten werken, meer sensitief werken zonder dat de druk er is dat het iets moet worden.
Maar waneer je hen tijd en ruimte geeft zorgt hun opmerkzaamheid en oog voor detail ervoor dat ze vaak tot een top resultaat komen.
Door hun nieuwsgierigheid en intensere beleving stellen ze vaak veel diepgaandere vragen waardoor hun creaties vaak een extra verwonderende factor in zich hebben.
Voor hooggevoelige kinderen en tieners is het materiaal op zich ook al heel belangrijk. Daarbij denken we vooral aan de zintuigen die bij deze kinderen sterker ontwikkeld zijn: geur en tactiliteit.
Hoe een materiaal ruikt of aanvoelt kan hen aantrekken of juist afstoten. Belangrijk is om deze groep een grote waaier aan materialen ter beschikking te stellen,
zodat ze hun ideaal materiaal voor handen hebben. Dikwijls zien we dat één materiaal per tekening niet voldoet om op het blad te krijgen wat ze willen uitdrukken,
geef hen dus de kans om verschillende technieken te combineren.
Hoogsensitieve kinderen zijn ook heel emotioneel gevoelig voor kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen energie en vibratie, die niet alleen je emoties beïnvloeden,
maar ook je bloeddruk, ademhaling en lichaamstemperatuur.
Dit zijn allemaal elementen die de stemming van hoogsensitieve kinderen ook sneller gaan veranderen.
Een goede tip is om deze kinderen genoeg kleuren voorhanden te geven zodat ze zich goed kunnen uitdrukken. En geen frustratie ervaren. Want iedere subtiele tint heeft voor een hooggevoelig kind een volledig andere wereld in zich.
Als laatste is ook de omgeving voor deze groep heel belangrijk en dit beïnvloed de hele tekening. Zowel thematisch, als naar kleuren, als naar vormen.
Zelfs wie zich in de ruimte bevinden op het moment van het maken, als de temperatuur van de ruimte, kan bepalend zijn voor het werk.
Wij hopen met deze tips een beetje duidelijkheid te geven voor niet-HSP-ers. De wereld is voor een hoog gevoelig persoon op zich al heel overweldigend, met veel verschillende energieën, emoties en indrukken, om deze prikkels een uitweg te bieden hebben wij ervaren dat creativiteit vaak een emotionele escape button is.
Team Cachet